Få tandblekning hos tandläkare

Vid en enkel sökning på internet visar det sig att det är dryga 100-talet tandläkare som även marknadsför sig som att de även erbjuder tandblekning. Det är ingen dum idé att även erbjuda tandblekning till de patienter som ändå har sökt upp tandläkare för en tandblekning. Alla som ska göra en tandblekning måste först undersöka tänderna för att säkerställa att det går bra at bleka dem. Har man till exempel tunn emalj på sina tänder eller blottade tandhalsar (så att tändernas rötter syns) då är det inte bra att göra en tandblekning. Det är sådant som en tandläkare fastställer i en undersökning. Eftersom man ändå söker upp tandläkare för en sådan undersökning är det väl lika bra att det även är tandläkaren som genomför tandblekningen.

Så går en tandblekning till

Att många väljer att bleka sina tänder är inte så konstigt. Det är flera livsmedel som kan missfärga tänderna. Dricker man te eller kaffe, riskerar man att få bruna tänder. På samma sätt är det med rökning och snusande av tobak. Om man då väljer att bleka tänderna får man tillbaka den fina färg som man hade på tänderna som barn. Så här går en tandblekning till:

1. Tandläkarundersökning av tänderna inför tandblekning

2. Man lägger in en skyddande skena i munnen

3. Man penslar tänderna med ett blekningsmedel

4. Man bleker tänderna med en ljusbehandling eller laser

5. Undvik mat med starka färger

6. Borsta tänderna med tandkräm med fluor

Det viktigaste är att man penslar på blekmedel på tänderna, då det är det som gör tänderna vita. Sedan kan man snabba på blekningen med hjälp av värmelampa eller en UV-lampa. Det som man brukar använda är vätesuperoxid, som man till exempel även bleker hår med. Det är ett väldigt starkt medel så de är viktigt att skydda resten av munnen; läppar och tunga och de känsliga slemhinnorna.

En annan viktig sak är att inte bleka tänderna för mycket. Det är lätt hänt att tänderna blir för vita, och lyser i mörkret; en oönskad effekt som man kan få om man bleker tänderna för mycket eller för länge. Ingen har helt kritvita tänder. Då är det mer önskvärt att man får en naturligt vit färg på tänderna. Ibland kan man behöva bleka tänderna några gånger för att få ett riktigt bra resultat. Det är inte alla gånger som man måste bleka sina tänder. Ibland kan det räcka med att man rengör tänderna noga och tar bort tandsten. Sådant kan en tandsköterska hjälpa till med.