Att missa tandläkarbesöket kan kosta skjortan

Förebyggande tandvård är det bästa för att undvika stora problem med tänderna. Men ändå är det många som missar sina tandläkarbesök eller avbokar dem. Det kan få kostsamma konsekvenser.

Tänderna är viktiga av både praktiska och estetiska skäl och länge var bra tänder en klassfråga. Men sedan man införde fri tandvård för barn och unga är det inte längre så. Fast för att hitta fel och brister i tid, och för att kunna undvika stora kostsamma behandlingar, måste man regelbundet gå till tandläkaren.

Har man inte tidigare haft stora problem med tänderna brukar det räcka om man går vartannat år. I andra fall kan man behöva gå oftare, tills problemen har rättats till. För att underlätta tandläkarbesöken gäller det att hitta en tandläkare som man trivs och står ut med. Att också välja en mer modern tandvårdsklinik kan underlätta eftersom de arbetar med den senaste tekniken och materialen.

Tandläkare som talar flera språk

Vill man exempelvis besöka en tandläkare i Södertälje kan det vara bra om kliniken ligger nära hemmet, eller enkelt går att nå med kollektivtrafik eller bil. Självfallet kan även priset spela roll då man går till tandläkaren. Priserna kan variera mellan olika kliniker, särskilt mellan de olika privata tandvårdsklinikerna.

De flesta tandvårdskliniker har hemsidor där man kan se priset på olika behandlingar. Där kan man även hitta olika erbjudanden, akuttider, boka tid och läsa information om kliniken och de tandläkare som arbetar där. Ibland finns det även tandläkare som talar fler språk än svenska.

11 Feb 2021