Behöver du hjälp snabbt?

Ibland är livet lugnt men andra gånger är det bråttom! När tanden är avbiten gör det inte lite ont utan mycket. Tandskador och -smärta kan inte vänta. Vet du vad du behöver göra då läget är akut?

Kommer alla eller majoriteten av alla människor vid något tillfälle få en tandskada? Inte alls säkert. Det är relativt enkelt att råka illa ut på detta sätt men inte skrivet i sten. Kommer de flesta människor vid något tillfälle i livet få tandvärk då? Ganska troligt. Akut tandvärk kan bero på ett antal olika faktorer. Olidlig värk är lite av ett signum när det gäller tänder och den kan dyka upp snabbt och till synes från ingenstans.

Kan vi förhindra svår tandvärk? Kan vi undvika tandskador? Hur behandlar man tillstånden? Är det något du kan göra själv? När är det dags att söka vård?

Tandvärk och tandskador

Våra tänder är viktiga. Exakt hur viktiga kanske du inte inser förrän den dagen kommer då de inte riktigt vill samarbeta. Har du inte tidigare funderat över hur du sköter dina tänder kan det vara dags att börja nu.

Smärta i tänderna kan indelas i två grupper - tandskador och tandvärk. I det första fallet syftar vi på att du pga olycksfall slagit ut en hel eller delar av en tand. Situationen är då ganska klar. Tanden eller det som är kvar gör ont helt enkelt för att det inträffat en skada. Denna behöver åtgärdas. En akuttandläkare hjälper dig och sedan kan du behöva kompletterande behandling längre fram.

Tandvärk är mer komplicerat eftersom det eventuellt inte finns någon uppenbar orsak. Karies kan vara anledningen. Om inte smärtorna går att hantera några dagar ska du ringa din akuttandläkare för undersökning och behandling.

Smarta tips och förebyggande arbete

Om du slagit ut en tand men har tanden kvar ska du vara rädd om den. Ofta kan den sättas tillbaka. Stoppa in den i munnen eller lägg den i lite mjölk och ta med till tandläkaren. Har du tur kan den sättas tillbaka och du slipper kostnaden för en ny tand.

Hur undviker du karies och tandvärk? Bäst är att dagligen sköta dina tänder väl. Borsta tänderna varje dag och använd tandtråd. Undvik för mycket söta livsmedel. Detta inkluderar energidrycker som i princip är sockerblandningar - inte hälsosamt på något sätt. Se till att vara vän med din tandläkare och hälsa på hen varje år. Det sparar pengar i längden.

29 Sep 2020