Den osynliga tandställningen

Har du sneda tänder som du gärna skulle vilja fixa till? Om du är missnöjd med dina tänder så kan en tandreglering vara rätt val för dig. Detta innebär i många fall att man får ha tandställning.

Det finns många fördelar med att skaffa tandställning. Räta tänder gör det lättare för dig att tugga och minskar slitage av tänderna. Om man har sneda tänder med otillkomliga mellanrum så kan mat ofta fastna och skapar inflammationer. Räta tänder är lättare att rengöra och bidrar i allmänhet till en bättra munhälsa.

Skaffa en tandställning som inte syns

För många går det emot att skaffa tandställning, trots alla fördelar. Tandställning har tyvärr fått ett dåligt rykte då den klassiska tandställningen är en metallräls på utsidan av tänderna som ska sitta i flera år. Speciellt i tonåren kan det vara känsligt att skaffa tandställning, då många är rädda för att bli retade. Idag finns det dock tandställningsvarianter som knappt syns överhuvudtaget, och som ger samma resultat som en klassisk rälstandställning.

En utav dessa varianter är Invisalign. Invisalign-systemet är avtagbara, näst intills osynliga tandregleringsskenor som flyttar tänderna en liten bit i taget. Skenorna specialtillverkas för varje patient vilket gör dem bekväma och lätta att använda. Munhygien som tandborstning och tandtråd kan skötas precis som tidigare, då skenorna går att ta av. Skenorna är tillverkade av en typ av flexibel plast, som tagits fram specifikt för Invisalign och dess ändamål. Man har på sig skenorna cirka 20 timmar varje dag. Ungefär varannan vecka byter man skena enligt sin tandläkares rekommendationer. Läs mer om Invisalign på denna webbsida: https://www.invisaligngöteborg.se

4 Dec 2020