Förebyggande tandvård är bra för ekonomin

Det är lätt att hoppa över tiden hos tandhygienisten då man vill spara pengar. Men faktum är att det kan få motsatt effekt. Utan kontroll över tändernas status kan stora problem uppstå.

Man tycka att det inte händer så mycket när man går till en tandhygienist i Solna. Att det är lite väl lyxigt att gå för “ingenting”. Sanningen är dock att dessa besök kan vara det som gör skillnaden både för tandhälsan och plånboken.

Hos tandhygienisten går hen noga igenom alla tänder för att försäkra sig om att allt är i sin ordning. Här är det inte bara tänderna som får uppmärksamhet utan även tandköttet. Under dessa besök kan de i ett tidigt stadium upptäcka förändringar. Det kan handla om hål i tänderna men även annat som till exempel tandlossning. Den informationen använder de sedan för att eventuellt ge en tid hos tandläkaren.

Varför tar man bort tandsten?

En av de saker som tandhygienisten gör är att ta bort tandsten, plack som mineraliseras. Det är viktigt att det görs relativt ofta då det kan leda till dålig andedräkt men även tandköttsinflammation.

Här kommer även tandborstningen in. Även om man tycker att det är en självklarhet så kan det inte sägas ofta nog. Genom att borsta tänderna regelbundet morgon och kväll kan man hålla en bra munhygien. Har man trångt mellan tänderna kan det vara svårt att komma åt. Då är tandstickorna ett bra komplement. På så vis kommer man in och får bort matrester som kilat sig fast mellan tänderna.

23 Mar 2021