Glöm gamla skräckhistorier om tandläkare

En bra munhygien är nyckeln till friska tänder. Men ibland är olyckan framme och du har inget annat val att besöka tandläkaren trots att du borstar tänderna noggrant två gånger om dagen.

När vi var små tutades det ofta i oss idéer om att tandtroll skulle hacka hål i våra tänder om vi åt för mycket godis och socker. Enda botemedlet mot dessa tandtroll var att borsta tänderna ordentligt morgon och kväll, göra rent mellan tänderna och skölja flitigt med munskölj. Annars skulle tandläkaren dra fram både borr och tång. Sådant skulle förstås göra hiskeligt ont. Tandläkaren var någon du ville undvika till varje pris som barn.

Nu vet vi förstås att det där bara var rövarhistorier för att få barn att ta hand om sina tänder och äta mindre godis. Tandläkare är ingenting läskigt, tvärtom en mycket nyttig aktör i samhället. Men visst skäms man alltid lite grann på sitt årliga besök när lögnerna om hur mycket du använder tandtråd lyser rakt igenom medan blodet flödar från ditt tandkött.

När olyckan är framme

Dock har tandläkare en större funktion än att kontrollera din munhygien en gång om året. För oavsett hur duktigt du borstar hjälper det inte när väl olyckan är framme. Föreställ dig att du ramlar på en isfläck på gatan och slår ut två framtänder. Ingen tandborste i världen kommer borsta tillbaka dina tänder. Då gäller det istället att söka upp din lokala tandläkare så fort som möjligt för att laga skadan. Läs mer om tandläkare på denna sajt: https://www.tandläkaresolna.nu 

18 Dec 2020