Hur lång tid tar en Invisalign-behandling?

Att använda invisalign vid tandreglering innebär att justeringen kan ske nästintill osynligt. Dessutom enklare än andra behandlingsformer. Men hur lång tid tar en invisalign-behandling?

Lika lång tid som traditionell behandling

När invisalign används för att reglera tänderna kan man räkna med att behandlingstiden är lika lång som vid traditionell behandling. Det är altlså inte tiden som är dess primära fördel. Däremot slipper man de metallskenor som tidigare var synonymt med tandreglering. I denna behandlingsform används formgjutna och transparenta skenor. Snyggare och enklare under behandlingen. 

Prata med en tandläkare för att få en uppskattad tidsperiod på hur lång tid en behandling kommer kunna ta. Det är omöjligt att säga i förväg utan besiktning av tänderna. 

Allt avgörs av antalet återkontroller

Med invisalign korrigeras tänderna med mycket små förändringar över tid. Det som därmed avgör hur lång tid en behandling tar är hur sneda tänderna är innan behandlingen påbörjas. Så här fungerar processen:

  • Undersökning

Första steget är att en tandläkare undersöker tänderna för att avgöra om behandlingsformen är passande. Därmed kan både tid och pris avgöras. Om detta godkänns av patienten påbörjas behandlingen genom att en rad bilder och röntgenbilder tas. De ligger sedan till grund för den 3D-behandlingsplan som skapas för varje individ. 

  • Skenor skapas

Andra steget är att skenorna tillverkas helt efter de individuella måtten och behoven. I ett första skede tillverkas ett set med olika skenor som levereras till den tandläkare som står för behandlingen. Patienten får information av tandläkaren och får med sig skenorna hem. Dessa har information kring vilken ordning som de ska användas samt hur ofta de ska bytas. 

I genomsnitt byter man skena efter en till två veckor. När man använt alla skenor är det dags för första återbesöket. 

  • Kontrollbesök

Efter 6 – 8 veckor sker kontrollbesök. Utifrån hur tänderna reglerats ges nya skenor. På detta sätt kan alltså extremt små korrigeringar ske under 1 – 2 veckor varpå nya skenor sedan används. 

 Retainers kan krävas för att bevara leendet

Det finns flera tydliga skillnader mellan att använda invisalign mot klassisk tandreglering. Det gäller både under själva behandlingsprocessen samt efter att den är färdig. Med invisalign krävs exempelvis retainer. 

När tänder regleras finns nämligen risken att de sakta men säkert återgår till tidigare läge. Men genom att använda retainer hålls de på korrekt plats. Det är inte ovanligt att skenan som sist användes under behandlingsprocess i ett första steg används som retainer. Därefter kan andra alternativ tas fram. Exakt vilken modell som bör användas svarar tandläkaren som genomför behandlingen för.

Läs mer om invisalign på denna sajt: https://www.invisalignstockholm.net/

10 Nov 2019