Modern tandreglering

Många har tandställning för att de har bettfel, men man kan även reglera tänderna av estetiska skäl. Har man frågor om tandreglering ska man inte dra sig för att prata med sin tandläkare.

Den vanligaste orsaken till tandställning är att man har någon typ av bettfel som exempelvis överbett, underbett eller öppet bett. I vissa fall kan bettfelet göra så att man får svårt att bita och tugga eftersom tänderna i käkarna inte går ihop som de ska. Tandreglering av estetiska skäl kan vara minst lika viktig som av medicinska, särskilt om man undviker att le och skratta för att man är missnöjd med sin tandrad. Bettfel brukar upptäckas i unga år, vid den vanliga tandläkarundersökningen. Men om man själv har funderingar angående tandreglering av medicinska eller estetiska skäl, kan man kontakta en specialist på modern tandreglering i Göteborg och be om en konsultation.

Även vuxna kan ha tandställning

Idag är det inte alls ovanligt att även vuxna väljer att reglera sina tänder, men då främst av estetiska skäl. De senaste åren har också behandlingsalternativen ökat och det finns många fler olika behandlingsmetoder att välja på. En av dem är invisalign-tandreglering där tänderna flyttas med hjälp av transparenta skenor som nästan är osynliga. En av fördelarna med denna typ av behandling är att tandställningen är avtagbar vilket gör det enklare att göra rent både tänder och tandställning. Som vuxen måste man själv betala för tandregleringen om den sker av estetiska skäl. I andra fall kan man få viss ersättning från försäkringskassan.

16 Apr 2021