Modern teknologi löser gammalt problem

Att människors tänder ibland växer fel och förorsakar obehag och smärta är inget nytt. Troligen har det varit så i alla tider. Idag har vi förutsättningar att hjälpa drabbade på helt nya sätt.

Utveckling är inte alltid uppskattat och inte alltid till nytta heller. Många gånger leder det dock till att människor och andra får en bättre och behagligare tillvaro. Detta gäller i allmänhet just medicinska hjälpmedel. Ständigt kommer det nya hjälpmedel som lindrar och botar.

Problemet med felställda tänder är lika gammalt som människan själv. Egentligen är det nog mer underligt att tänder växer rätt och smärtfritt de flesta gånger. När de inte gör det betyder det stora problem för en del drabbade och mindre men ändå påtagliga bekymmer för andra. I modern tid har vi länge hanterat problemet med tandställningar i metall. Effektivt, utan tvivel, men ofta smärtsamt och med hygienproblem.

Nya material och ny teknik

Ny tandreglering sker enligt helt andra principer. Idag börjar en tandreglering med en skanning av patientens tänder för att klarlägga problemen. I ett speciellt program kan man sedan se hur det färdiga resultatet ska vara för att fungera bra. Med detta som utgångspunkt tillverkar man sedan tandregleringar i plast, individuellt utformade efter patientens mun vad avser tänder och tandkött.

Skydden är genomskinliga och byts var fjortonde dag tills önskat resultat uppnåtts. Därefter kan man få ett permanent skydd. Skydden kan enkelt sättas in och tas ut och är osynliga. Detta är ett utmärkt exempel på ny teknologi som faktiskt gör konkret nytta. Läs mer om Invisalign på denna hemsida: https://www.invisalignmalmö.se

22 Dec 2020