Tandimplantat - räddaren i nöden

Att drabbas av tandlossning eller skada på en tand kan kännas mycket obehagligt, och lämnar en lucka i munnen. Ett tandimplantat återställer utseendet och den praktiska funktionen.

Tandimplantat används för att ersätta delar av en tand, eller hela tänder, som av någon anledning lossnat. Det gör att du som drabbats av en infektion, skada eller tandlossning har möjlighet att täppa igen luckan som bildats i munnen, med ett implantat som är anpassat till din mun och övriga tändernas utformning. Tidigare fanns endast alternativet löständer, vilket för många var opraktiskt eftersom det lätt fastnade matrester i dem, och eftersom de inte satt fast ordentligt. Implantat sätts på plats med hjälp av titanskruvar som fästs direkt i käken, och har samma form som dina övriga tänder. På så vis fastnar inte mer mat vid den nya tanden än vid övriga tänder.

Hur går det till?

Det första steget i processen är att skruven som ska hålla implantatet på plats opereras in i käken. Därefter används antingen avtrycksmassa eller en skanner för att registrera hur den nya tanden ska vara utformad för att passa in. Tandens färg anpassas även efter de övriga tändernas färg. I processens sista steg sätts implantatet fast på skruven. När implantatet är på plats är det viktigt att ta hand om den nya tanden på samma sätt som du gör med dina övriga tänder. Var noga med att borsta tänderna, även den nya, morgon och kväll. Så om du drabbats av tandlossning eller annan skada på en tand, tveka inte att skaffa tandimplantat i Stockholm.

21 Feb 2021